Tips: gezond thuiswerken

Thuiswerken komt steeds vaker voor, zeker na de coronapandemie. Dat neemt nieuwe uitdagingen met zich mee, want de werkgever heeft minder zicht op de omstandigheden van de thuiswerker en zijn thuiswerkplek. Desalniettemin moet de werkgever hier wel in faciliteren. Hieronder tips om op een goede manier thuis te werken en zo fysieke overbelasting te voorkomen.

 1. Meer bewegen
  Beweging zorgt voor afwisseling en ontspanning. Zorg voor korte actieve pauzes en ga regelmatig achter de computer of laptop vandaan.
 2. Bouw op natuurlijke wijze beweging in
  Deel de werkzaamheden zo in dat het noodzakelijk is om regelmatig te bewegen. Neem eenvoudige maatregelen, zoals een printer op afstand plaatsen.
 3. Zorg voor een waarschuwingssignaal
  Achter het beeldscherm kunt u helemaal opgaan in uw werk. Een signaal om het werk even te onderbreken, is dan welkom. Laat het niet uw lichaam zijn die de signalen geeft, maar maak gebruik van bijvoorbeeld pauzesoftware die aangeeft dat het tijd is even wat anders te gaan doen.
 4. Voorkom stress
  Wees gedreven om een klus te klaren, maar overdrijf niet.
 5. Gebruik uw computer verstandig
  Sluit de laptop op een vaste werkplek aan op een monitor, muis en toetsenbord. Gebruik vaker de functietoetsen. Plaats de muis dichtbij het lichaam bij veel muiswerk.
 6. Let op een goede werkhouding, ook thuis
  Bij een goede werkhouding zit u rechtop met rug, armen en voeten gesteund. Uw bovenbenen zijn horizontaal en de voeten plat op de grond of op een voetensteun. De schouders en armen zijn ontspannen, de armleuningen ter hoogte van het werkblad. Het beeldscherm staat recht voor u, op ooghoogte en op een afstand waarop alle details goed zichtbaar zijn. Zo nodig gebruikt u een beeldschermbril. Plaats het toetsenbord en de muis binnen handbereik.
 7. Zorg voor sport en ontspanning
  Het lichaam heeft beweging en rust nodig. Door sport en ontspanning is het lichaam minder kwetsbaar.
 8. Let op signalen van uw lichaam
  Het lichaam spreekt, wees alert op wat het te zeggen heeft.
 9. Zoek hulp bij klachten
  Ernstige klachten zijn te voorkomen door snelle herkenning en door direct maatregelen te nemen.