Fysieke belasting

Lichamelijke of fysieke belasting is een verzamelbegrip voor handelingen die de spieren, de pezen en het skelet belasten. Denk daarbij o.a. aan tillen, dragen, trekken en duwen, maar ook aan steeds weer herhalende handelingen, zoals typen (beeldschermwerk), of aan verkeerde werkhoudingen. Een te hoge fysieke belasting kan ook ontstaan door activiteiten te vaak of verkeerd uit te voeren. Dat kan leiden tot aandoeningen van de nek, rug, schouders, armen, etc.

Door eerst te denken en dan te doen, en door veilig en gezond te werken, vermindert u de kans op fysieke overbelasting en klachten. Kies de juiste werktechniek, gebruik hulpmiddelen, wissel belastende werktaken af, beweeg voldoende gedurende het werk, houd rekening met uw eigen belastbaarheid of volg een training. Op deze pagina vindt u wat u zelf kunt doen om overbelasting te voorkomen en hoe uw organisatie u daarbij kan ondersteunen.

Binnen fysieke belasting onderscheiden we patiëntgebonden en niet-patiëntgebonden handelingen.

Persoonlijk leeradvies

Wilt u weten of uw kennis en vaardigheden op het gebied van fysieke belasting voldoende zijn? Of kunt u nog wat advies gebruiken? Ga dan naar leerstand.nl voor een persoonlijk leeradvies. Dit leeradvies is voor zowel directe zorgverleners als voor medewerkers in ondersteunende diensten aan te vragen.