Ioniserende straling

Ioniserende straling of achtergrondstraling is straling die ionisaties veroorzaakt in materiaal. Dat wil zeggen dat de straling molecuul- en atoomveranderingen kan veroorzaken. Ioniserende straling kun je niet zien, ruiken of horen, je kunt het alleen meten.

Radioactieve stof en röntgenstraling

Ioniserende straling kent twee soorten bronnen: radioactieve stof en röntgenstraling. Radioactieve stof zendt voortdurend ioniserende straling uit, waarbij de soort en de hoeveelheid afhangen van het type radioactieve stof. Röntgenstraling is bekend van verschillende toepassingen in het ziekenhuis, met name bij de afdeling Radiologie. Kenmerkend is dat de straling aan- en uitgezet kan worden. Staat een röntgensysteem uit, dan is er ook geen ioniserende straling.

Buiten het ziekenhuis

Iedereen in Nederland staat bloot aan ioniserende straling, niet alleen degenen die ermee werken. De straling waar iedereen mee te maken heeft, wordt veroorzaakt door kosmische straling, door radioactieve stoffen die in de natuur voorkomen en door gebruik van materialen die deels radioactief zijn (bijvoorbeeld radongas in beton).

Wat doet uw organisatie?

Meer informatie