RSI preventiewijzer

De RSI-preventiewijzer is een folder voor individuele medewerkersmet informatie over het voorkomen van RSI-klachten. Het bevat aanwijzingen over een goede werkhouding en over een goede organisatie van het werk.
RSI-klachten zijn regelmatig of langdurig last hebben van pijn, tintelingen, een doof gevoel en/of stijfheid. De verschijnselen treden op in de nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen en/of handen. De klachten maken het u moeilijk of onmogelijk bepaalde handelingen of activiteiten uit te voeren.

RSI-klachten worden tegenwoordig ook KANS-klachten genoemd. KANS staat voor Klachten aan Arm, Nek en Schouder.

Hoe ontstaat RSI? Voorafgaand aan RSI klachten zijn werkzaamheden met veel dezelfde bewegingen uitgevoerd of is lang gewerkt in dezelfde houding. Het overmatig en langdurig uitoefenen van kracht is ook een risicovolle handeling. Daarnaast speelt de organisatie van het werk en werkdruk ook een rol.

De RSI Preventie Wijzer geeft richtlijnen voor gezond werk. De wijzer laat de praktische mogelijkheden zien om RSI te voorkomen.

Type risico:
Fysieke belasting
Kenmerken:
Statische belasting,Repeterend werk,Beeldschermwerk
Niveau maatregel:
Collectieve maatregelen
Randvoorwaarden:

De folder is gericht op individuele medewerkers. Preventie van RSI-klachten is maatwerk. Er komt meer bij kijken dan alleen ergonomische hulpmiddelen gebruiken. Ook de organisatie van het werk speelt een belangrijke rol en de werkhouding van individuele medewerkers.