Preventieprogramma RSI Actie(f), Werkboek trainer

Het werkboek is een gedegen naslagwerk om een RSI-preventieprogramma op te zetten voor een afdeling of organisatie. Centraal in het preventieprogramma staan trainingen aan medewerkers. Het werkboek geeft aanwijzingen voor trainers hoe ze workshops voor medewerkers kunnen invullen. Het werkboek bevat:

  • achtergrondinformatie over RSI
  • achtergrondinformatie over gedragsveranderingen
  • checklist voor werkplekbeoordelingen
  • opzet trainingen
  • didactische aanwijzingen voor de trainer.

Wat is RSI? Regelmatig of langdurig last hebben van pijn, tintelingen, een doof gevoel en/of stijfheid. De verschijnselen treden op in de nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen en/of handen. De klachten maken het u moeilijk of onmogelijk bepaalde handelingen of activiteiten uit te voeren.

RSI-klachten worden tegenwoordig ook KANS-klachten genoemd. KANS staat voor Klachten aan Arm, Nek en Schouder.

Hoe ontstaat RSI? Voorafgaand aan RSI klachten zijn werkzaamheden met veel dezelfde bewegingen uitgevoerd of is lang gewerkt in dezelfde houding. Het overmatig en langdurig uitoefenen van kracht is ook een risicovolle handeling. Daarnaast speelt de organisatie van het werk en werkdruk ook een rol.

Type risico:
Fysieke belasting
Kenmerken:
Statische belasting,Repeterend werk,Beeldschermwerk
Niveau maatregel:
Collectieve maatregelen
Randvoorwaarden:

De introductie en uitvoering van het preventieprogramma vraagt om een goede voorbereiding en om draagvlak binnen de organisatie.

Het werkboek is gemaakt voor de academische ziekenhuizen. Het verwijst op enkele plekken naar bedrijfsinterne bronnen die voor de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra niet beschikbaar zijn.